Den siste idioten

Själv ligger man utanför både av fundamental som tekniska/taktiska skäl sedan 1435 i snitt. Sen måste jag erkänna att jag hoppade av den tekniska traden på spekulation. Det såg ju rätt bra ut. Jag målade ju till och med upp target på 1475-1500. Där är vi nu… men det spelar ingen roll, har man hoppat av så har man. Jag tyckte risken var för hög tidigare i höstas. Den är inte lägre idag.

Av fundamentala skäl tycker jag det är en No brainer. Sist jag köpte var i somras efter Brexit. Då handlades SPX till PE 16,5 vilket gav en earningsyield på 1/16,5=6,1%. 10-åringen var nere på 1,4% så ERP, dvs Equity risk premium låg på 6,1-1,4=4,7%. Ur ett historiskt perspektiv var det ett klockrent köpläge. Om man tror på flat earnings nästa år, vilket jag gör än så länge, så handlas SPX till PE 18,6. 10-åringen ligger på 2,4%. Det ger en ERP idag på 2,9%. Det är inte särskilt attraktivt ur ett historiskt perspektiv. Är det inte ironiskt att i somras var det ingen som sa köp, medan det är fortfarande rätt många som säger köp idag? Utgår man från analytikernas prognoser för nästa år, där man tror på vinsttillväxt om 12%, så handlas SPX till PE 16,6. Det ger ERP 3,6%. Får analytikerna rätt, så är SPX fairly valued, ja till och med erbjuda viss uppsida också…. men vågar ni verkligen betta på analytikerna? De har ju haft fel varje år senaste 7 åren. Deras prognosförmåga är NOLL. Min är inte bättre. Inte din heller. Tyvärr.

Rent tekniskt då? Både DAX och Stoxx600 har öppnat upp med gap idag. Ska de stängas ska OMX ner till 1480-1485. Nästa target på OMX är annars 1550ish. OMX har även stöd på stängning 1467, därefter 1445 området och slutligen 1400. Trenden är uppåt och storkapitalet ligger bara neutrala så här långt. Jag tror visst att det kan fortsätta en bit till, men det gäller att dansa nära dörren för det är tunn luft här uppe. Den som säljer på 1,500 idag kommer någon gång under 2017 ha fattat ett bra beslut, vilket innebär att man kommer kunna köpa väsentligt billigare…

Men det yttersta kvittot är ändå att det känns fel att hoppa av…. så har det känts ett tag nu. ”den siste idioten” känslan brukar vara en känsla som betalar sig i långa loppet. Det har jag varit med om förr!

Jag ser otroligt mycket fram emot vad Draghi säger om sin framtida politik imorgon…. kan han verkligen bara säga att ”Europa är på rätt väg, men behöver fortfarande stöttning i form av stimulativ politik” eller kommer han säga nåt mer? Sen har vi FED i nästa vecka…. kommer hon flagga för en, två eller rent utav fyra höjningar nästa år? Håll koll på dollarn… det är game changern!

Enligt nedan chart från Deutche prisar 10 åringen in 3 höjningar från FED nästa år…

namnlos2535

Njae, ett alternativt sätt är att se det är så här.

2 åringen = styränta +50 punkter.

Om FED höjer i  december till 0,50%. Sen ytterligare 3 höjningar nästa år till 1,25%. Då ska 2-åringen stå i 1,25+0,50=1,75%.

Skillnaden mellan 2- och 10-åringen ligger i snitt på 100 punkter… alltså motsvarar 3 höjningar 2,75%. Inte som ovan graf antyder, dvs 2,40%. 4 höjningar motsvarar ca 3%.

Jag skulle säga att marknaden prisar in 2 höjningar säkert! Sett till 10-åringen. 2-åringen prisar in december höjningen… inte mer än så. Å andra sidan reagerar 2-åringen på vad de facto kommer att bli. 10-åringen är mycket mer spekulativ. Dvs om det visar sig att FED höjer noll gånger nästa år, då är fallhöjden typ noll för 2 åringen, medan 10 åringen borde sjunka mot 2%. Det vill säga, om ni märker att FED inte kommer att höja mer efter december…. då kanske man kan göra en hacka på långa oblisar.

Får vi 4 höjningar nästa år så tror jag att 10 åringen ska minst till 3%, och 2 åringen till 2%.

Om ECB/Ingves fortsätter sin duvighet, så kan man tänka sig att räntorna Europa följer med på ca 50% av den uppgången…. Blir de mer hökiga då går det snabbare. Kanske 100%, eller strax under.

En kompis frågade, OK. Säg att FED höjer i december + 4ggr nästa år. Vad kommer min bolåneränta stå i?

Jag svarade, den lär stiga från 1,5%ish till strax över 2%, i sämsta  fall 2,5%. Din faktiska kostnad efter ränteavdrag går från 1% idag till 1,50-1,75%. Dvs ta dagens månadsavgift och öka med 50-75%. Givet att du har allt på rörligt! Klarar du det?

 

 

 

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den siste idioten

 1. KG skriver:

  Usch ja,sitter nu på dryga 60% cash, resterande innehav behåller jag oavsett vad som händer. Men som du säger, det känns faktiskt inte alls bra att ha sålt. Någon gång kommer det väl en chans att hoppa in igen, jobbigt läge änsålänge 🙂

  • GaStan skriver:

   Jag brukar försöka tänka i termer av risk, dvs risk=risk att förlora pengar… nu är den hög. Än att man tänker tvärtom, dvs att missa möjligheten att tjäna pengar… då sover man bättre! 🙂

   • KGB skriver:

    Precis, därav att jag har lättat en hel del. Kanske bara ska se positivt på saken.

    Hur som helst, bloggen är fantastisk, vet inte hur många ggr man kan säga det 🙂

   • GaStan skriver:

    Vad roligt att du gillar den!!!

    Tror vi ska till 1550isg nu…. men man kan köpa in sig mellan 1300-1350 under 2017 är min fritt vågade gissning!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.