Lugn makrovecka

Väldigt lugn makrovecka. En del tal från centralbanksledamöter där det kan vara intressant att höra om synen på arbetsmarknaden, och det faktum att det blir svårt att få upp inflationen strukturellt om inte lönetakten etablerar sig på en högre nivå. Det kommer den del data från Kina men den är egentligen bara intressant om den skulle avvika kraftigt från förväntansbilden. Den har varit otroligt stabil så länge nu att jag inte skriver om den längre. Jag tittar på den JA, men så länge som den är inline så driver den inte marknaden.

OMX står och velar lite, men så länge som kronan är svag mot euron så tänker jag att börsen kan klättra högre. Stängning under 1,650 skulle kunna trigga någons SL. Tittade även på SPX som både i vecko och månadschart så ansträngt ut om man tittar sedan 2009 och 2011. Men som sagt, en trend dör sällan av ålder, utan av en anledning. Det kan vi diskutera ihjäl oss kring. Jag nöjer mig med att säga: Sedan Trump vann har index egentligen inte haft någon riktig rekyl (det är dollarn som har rekylerat istället). Någon gång kommer den, och oftast är det när alla stjärnorna står rätt! Stängning under 2,557 kan vara ett startskott.

Riksbanken var duvig sist, och vågade inte ens säga nåt om QE. Ovanpå detta har debatten kring våra bostäder och lån fyllt förstasidorna. Detta har medfört att Stibor3m gått från -0,41 till -0,56%.

Samtidigt har Euribor3m stått och stampat. Detta har inneburit att spreaden har gått ner.

87CC3257-50B3-4006-A04C-F38406DD04C5

Detta har inneburit att kronan har försvagats, och Svag krona innebär bra börs, givet att vinstförväntningarna ligger kvar.

Going forward… Euron har ett motstånd kring 9,80ish. Passeras detta så är det gamla toppar som väntar. Å andra sidan är detta ett starkt område. Stibor3m på -0,56% när styrräntan ligger på -0,50% går också att ifrågasätta hur mycket mer den kan sjunka. Detta sammantaget får mig att undra…. om mycket är taget i priserna, vad är då den fortsatta uppsidan? Dvs om räntan inte fortsätter att falla… varför ska då kronan fortsätta att försvagas? Om kronan inte fortsätter mot 10kr+…. vad driver börsen vidare? Mer multipelexpansion? Som sagt, jag tänker högt, och har egentligen inte bildat mig någon skarp uppfattning.

Såg nedan chart från Deutsche. Det första chartet på länge som visar att arbetsmarknaden INTE är lika tajt som under 07/00 konjan. Chartet visar hur lätt det är för folk som är utanför arbetsmarknaden att komma in och få ett jobb. Lite som att säga att arbetsmarknaden inte kan vara riktigt tajt förrän Amazon.com anställer en gammal kolgruvarbetare och utbildar honom i programmering. Av det enkla skälet att det inte går att få tag på relevant arbetskraft till rimliga pengar. Lite skämt och lite allvar. Jag tänker på utanförskapet i Sverige också.

 

Ps. Angående Leif Östling tycker debatten har spårat ur. Så vitt jag kan förstå så har han inte gjort nåt olagligt. Då kvarstår den moraliska faktorn. Då vill jag bara upplysa svenska folket om att jag inte känner någon som strävar efter att maximera sin skatt. ALLA gör motsatsen när tillfälle ges. Stort som smått. Eftersom vi nu pratar moral, och inte bryta mot lagen, så är det principer som vi måste bedöma och då spelar inte beloppet någon roll. Alla som INTE medvetet försöker maximera sin skatt ska bara hålla klaffen. Ni följer samma moraliska princip som Östling. Hur många nyttjar inte Rot och Rut om det går. Hur många försöker inte ha sitt pensionsparande i det smartaste skatteupplägget, hur många småföretagare utnyttjar inte 3:12 reglerna? Väldigt få bryter mot våra lagar, men väldigt många vill inte betala mer skatt än nödvändigt. Östling är en av dem!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Lugn makrovecka

 1. Fredde skriver:

  Vad tror du om oljan då? Spänt läge med det som händer i saudi

  • GaStan skriver:

   Yes,

   Saudi +
   Venezuela +

   Samtidigt motiverar dagens lagernivåer ett högre pris…

   Vill minnas att senast toppade den urkring 70…

   Vi ska säkert dit igen

 2. Patrik skriver:

  Hej, vilken trevlig blogg. Full fart och frispråkig ansats. Går det bra🙂.

 3. Patrick Bateman skriver:

  Ja håller med. Valutan är ovanligt viktig nu för omx30

  Svag krona och omx har mer att ge

  Stark krona och vi kan få en liten rekyl

  Riksbanken släpper väl något på torsdag? Lär väl visa vägen för kronan närmaste veckorna

 4. Patrick Bateman skriver:

  Angående Östling måste man fråga sig varför politikerna inte ändrat lagarna?

  • GaStan skriver:

   Vilka lagar tänker du specifikt på?

   • Patrick Bateman skriver:

    Skatta i det landet där bolaget utgår ifrån? Dvs Sverige?

    Ändra på lagarna så de inte är möjligt att föra över pengarna till Malta för att undgå skatt?

    Det är väl det vi pratar om?

   • GaStan skriver:

    Kan inte detaljerna, men pengarna som finns i Malta är inte intjänade i Sverige, för ett svenskt bolag, utan utomlands. Holland tror jag det var.

    Men har var skriven i Sverige.

    Om man arbetar i Sverige för ett svenskt AB (även om dess moderbolag ligger utanför Sverige) ska man skatta i Sverige. Gör man inte det så behöver man inte skatta i Sverige. Låter inte det logiskt?

    Jag har många vänner som bott utomlands och jobbat under några år, tjänat en del pengar, och har pengarna kvar utomlands trots att de flyttat hem och jobbar och skattar numera i Sverige. Det är väl inte så konstigt eller?

   • Patrick Bateman skriver:

    Nu är jag inte heller insatt helt och hållet…

    Men håller med dig. Man bör skatta i det landet man tjänat pengarna.

    Har pengarna intjänats på arbete i Sverige bör man skatta i Sverige. Har man tjänat i Malta bör man skatta där.

    Problemet är att ibland så tjänar man pengarna i Sverige men skattar ändå i Malta. Ta spelbolagen som exempel. Svenskar spelar bort massa pengar som sätts in på ett konto i Malta. Svenska staten får inte del av intäkterna men får stå får kostnaden när människor hamnar i ekonomiska problem. De är inte rimligt.

    Nu kan jag inte hela historen med östling så kan inte avgöra den fråga men de är viktigt att skatten sköts på rätt sätt!

   • GaStan skriver:

    jag är inte heller helt insatt… men magkänslan är att Östling har både vitt mjöl i påsen och en hyfsad moralisk kompass, men att han uttryckte sig klumpigt.

    Herregud, om han har betalat över 100mkr i skatt i Sverige baserat på sitt arbete här..

    Har han inte betalat mer skatt än de allra flesta, Jo.
    Har han fått tillbaks värden som motsvaras av 100mkr, nej absolut inte.

    Det är ju sant vad han säger… sen ska han inte uttrycka sig så. Vi är alla med och finansierar vår välfärd, som vi vill att den fungerar eftersom vi vet hur det är i länder där det inte finns någon välfärd alls. De som har mer, bör kunna betala mer. De som har mindre, bör betala mindre. Det är alla okej med. Det är en del av vårt samhällskontrakt.

    Men att då komma dragande med några miljoner han har på konto på malta när han jobbade i Holland…. kom in i matchen!!!!!

    Att välfärdssamhället ska fungera måste bygga på två saker:
    1, att politikerna använder våra pengar väl, vilket de inte gör
    2, att politikerna ser till att vi har en fungerande skattelagstiftning, och så länge som vi följer den kan vi inte bli kritiserade. Inte ens moraliskt. Vi måste nämligen utgå från att alla tänker minimera sin skatt i alla lägen. Det gäller att vi har en lagstiftning som gör att det ändå landar väl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.